Νέα

26 Σεπτεμβρίου 2024

Βόρειο Αιγαίο 2021-2027 | Δημοσιεύθηκε η Προκήρυξη για τη νέα Δράση ενίσχυσης των επιχειρήσεων για την εφαρμογή καινοτομιών

Προκηρύχθηκε η Δράση 1.3.1 «Κατά προτεραιότητα εφαρμογή καινοτομιών κατά κανόνα μη τεχνολογικών από τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της περιφερειακής διάστασης της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης» του Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο» 2021 – 2027.

Η Δράση περιλαμβάνει καινοτομικές παρεμβάσεις για αναδιοργάνωση των παραγωγικών ή/και διοικητικών λειτουργιών των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, όπως τροποποίηση της παραγωγικής διαδικασίας (γραμμές παραγωγής, αναδιοργάνωση του συστήματος πωλήσεων ή/και της εσωτερικής λειτουργίας των επιχειρήσεων με τροποποίηση του οργανογράμματος και των διαδικασιών λειτουργίας της επιχείρησης σε όλες τις οργανικές μονάδες της).

Διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη Δράση δεν αναφέρεται στην ανάπτυξη της τεχνολογικής καινοτομίας αλλά προωθεί τα παρακάτω:

Α. Την οργανωτική καινοτομία δηλαδή «η εφαρμογή μίας νέας οργανωτικής μεθόδου στις επιχειρησιακές πρακτικές της επιχείρησης (συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της γνώσης), στην οργάνωση του χώρου της εργασίας ή στις εξωτερικές σχέσεις της επιχείρησης, η οποία δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από την επιχείρηση».

Η καινοτομία αυτή οφείλει να είναι το αποτέλεσμα στρατηγικών αποφάσεων της διοίκησης της επιχείρησης. Οι συγχωνεύσεις ή οι εξαγορές εξαιρούνται, ακόμη κι αν υλοποιούνται για πρώτη φορά.

Εξετάζονται οι ακόλουθες οργανωτικές μέθοδοι:

  • Νέες επιχειρησιακές πρακτικές για οργανωτικές διαδικασίες (π.χ. διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, αναδιοργάνωση επιχείρησης, διαχείριση γνώσης, λιτή παραγωγή, διαχείριση ποιότητας κ.ά.)
  • Νέες μέθοδοι οργάνωσης εργασίας και λήψης αποφάσεων (χρήση για πρώτη φορά π.χ. νέου συστήματος καταμερισμού των αρμοδιοτήτων των υπαλλήλων, ομαδικής εργασίας, αποκέντρωσης, ενοποίησης ή διάσπασης τμημάτων, συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης κ.ά.)
  • Νέες μέθοδοι οργάνωσης εξωτερικών σχέσεων με άλλες επιχειρήσεις ή δημόσιους οργανισμούς (εφαρμογή για πρώτη φορά π.χ. συνεργασιών, εταιρικών σχέσεων, εξωτερικής ανάθεσης ή υπεργολαβίας κ.ά.)

Β. Την διαδικαστική καινοτομία δηλαδή όταν μια εταιρεία αναπτύσσει μια μέθοδο για τη δημιουργία του προϊόντος ή της υπηρεσίας της. Αυτός ο τύπος καινοτομίας είναι συχνά λιγότερο ορατός στους καταναλωτές ή τους πελάτες. Παρόλο αυτά, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά για τις εταιρείες που την χρησιμοποιούν. Συχνά, η διαδικαστική καινοτομία οδηγεί σε ταχύτερη παραγωγή, μεγαλύτερη απόδοση και λιγότερες σπατάλες χρόνου και πόρων. Μπορεί να είναι πιο εμφανής στις μεταποιητικές βιομηχανίες, σε κάθε περίπτωση οι εταιρείες που παρέχουν μια υπηρεσία μπορούν επίσης να καινοτομήσουν στις διαδικασίες τους.

Κύρια σημεία της Δράσης

Δικαιούχοι στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης είναι πολύ μικρές, μικρές & μεσαίες επιχειρήσεις, που νομίμως λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε επιλέξιμους για τη Δράση ΚΑΔ και πληρούν τα αναφερόμενα στην Αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης.

Στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ενισχύονται Πράξεις επιχορηγούμενου π/υ από 60.000€ έως 400.000€ και το ποσοστό Δημόσιας Χρηματοδότησης ανέρχεται σε 70%.

Οι βασικές κατηγορίες δαπανών που καλύπτονται από τη Δράση είναι οι εξής:

  • Δαπάνες προσωπικού
  • Δαπάνες εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων και οργάνων
  • Δαπάνες για κτίρια, γήπεδα, εγκαταστάσεις & περιβάλλοντα χώρο
  • Δαπάνες για παροχή υπηρεσιών
  • Δαπάνες για λογισμικό
  • Έμμεσες Δαπάνες

 

Υποβολή Αιτήσεων

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ)

Ως ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) ορίζεται η 25/09/2024 και ώρα 13:00.

 Ως ημερομηνία λήξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) ορίζεται η 05/12/2024 και ώρα 15:00.

Με το πέρας της ηλεκτρονικής υποβολής και του ηλεκτρονικού φακέλου υποψηφιότητας κάθε αίτησης χρηματοδότησης εντός της ταχθείσας προθεσμίας, ακολουθεί η διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης των προτάσεων. 

Αναλυτική πληροφόρηση για τους όρους και τις προϋποθέσεις της Δράσης προσφέρεται στον Οδηγό της Προκήρυξης.